In 2024 is het 80 jaar geleden dat Mesch, gelegen in de huidige gemeente Eijsden-Margraten, als eerste plek in Nederland door de Geallieerde strijdkrachten bevrijd werd. De Tweede Wereldoorlog was daarmee voorbij voor Mesch. Om het 80-jarige jubileum van het begin van de Nederlandse bevrijding te vieren, heeft de gemeente Eijsden-Margraten kunstenaars via een Open Call uitgenodigd om een concept in te dienen voor een kunstinstallatie in verschillende delen, die samen één verhaal vertellen. Het thema is ‘Vrijheid, een ononderbroken verhaal’. Vrijheid is tenslotte niet alleen een thema van het verleden, maar vooral ook van het heden en van de toekomst.

Kunstenaars zijn hierbij uitgedaagd om met hun voorgestelde installatie een verhaal te creëren over wat vrijheid voor hen betekent, zowel in hun huidige leven als in onze gedeelde toekomst. Het is daarin van essentieel belang dat hun installatie de kostbaarheid van vrijheid laat zien en ons eraan herinnert dat we dit nooit als vanzelfsprekend mogen beschouwen

Stemmen op uw favoriete concept

In reactie op de Open Call heeft de gemeente 30 inzendingen mogen ontvangen. Deze inzendingen zijn beoordeeld door een onafhankelijke kunstcommissie, bestaande uit o.a. een internationale curator van de Biënnale van Venetië en burgemeester Krijnen. In deze selectieronde is een top 3 van inzendingen gekozen. En nu kunt u als inwoner of bezoeker van Eijsden-Margraten via het KIEM-platform stemmen op uw favoriete concept!

De kunstinstallatie met de meeste stemmen zal worden gerealiseerd.

Stemmen kan tot en met eind oktober 2024.

Concept 1: Atelier ARI

Het concept voor de kunstwerken is om op verschillende plekken in het kleine stadje interventies te ontwerpen, die op ludieke wijze een barrière vormen voor passanten. De installaties spelen een spel met de visuele en de fysieke vrijheid.

Door de installaties worden passanten geconfronteerd met ongewone situaties die beperkend lijken voor hun bewegingsvrijheid. Dit kan zijn door visuele grenzen te ontwerpen, zicht te ontnemen, iets te isoleren of toegang te ontzeggen of het afsluiten van een publiek plek. Bij nader inzien blijken de barrières doorwaadbaar, een intieme plek voor ontmoeting en/of een leuke plek om te spelen.

Concept 2: Maarten van den Berg

Vrijheid is een grondrecht. Generaties voor ons hebben hiervoor gevochten. Het is belangrijk om dit recht te bewaken. en dat we moeten bewaken voor de toekomst. Voor onszelf, voor elkaar en voor de toekomst van onze kinderen.

Vier woorden vormen een tijdloze kern van vrijheid. Deze woorden worden in een bronzen plaquette gegoten. Een materiaal dat al vijfduizend jaar wordt gebruikt en minstens even lang zal kunnen voortbestaan om dit grondrecht te verzegelen.

Concept 3: Recourt & Broess

“De spiegel van onze ziel. Of 80 jaar vrijheid, een illusie of werkelijkheid?” Wat je ziet is wat je krijgt. Hoe je over jezelf denkt is wat je wordt. Je oordeel over een ander, reflecteert wie jij bent. Wandelend langs alle spiegels, geeft elke spiegel precies datgene terug waar de verteller zelf vanuit gaat.

Stem hier

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Stem hier
Nieuwsbrief
Als u zich via bovenstaand selectievakje niet aanmeldt voor updates over kunst en cultuur in de gemeente Eijsden-Margraten, wordt uw e-mailadres enkel gebruikt voor de verwerking van uw uitgebrachte stem.