Graag ontwerpen en maken wij de kunstwerken voor de viering van 80 jaar bevrijding van Mesch, gelegen in de gemeente Eijsden-Margraten. Voor de kunstwerken focussen we ons op een interventie in de publieke ruimte, omdat dit bij uitstek de ruimte is waar de mate van vrijheid wordt getest en afgewogen. De plekken waar het normaal gesproken vanzelfsprekend is om je vrij te kunnen bewegen en die van iedereen zijn, zoals de straat, het plein en het park.

Atelier ARI: Paul van den Berg en Joyce de Grauw

Het concept voor de kunstwerken is om op verschillende plekken in het kleine stadje interventies te ontwerpen, die op ludieke wijze een barrière vormen voor passanten. De installaties spelen een spel met de visuele en de fysieke vrijheid. Door de installaties worden passanten geconfronteerd met ongewone situaties die beperkend lijken voor hun bewegingsvrijheid. Dit kan zijn door visuele grenzen te ontwerpen, zicht te ontnemen, iets te isoleren of toegang te ontzeggen of het afsluiten van een publiek plek. Bij nader inzien blijkt de barrière doorwaadbaar, een intieme plek voor ontmoeting en/of een leuke plek om te spelen.

Het eerste schetsidee is om een aantal publieke objecten op het eerste gezicht af te sluiten. Bijvoorbeeld door een bankje in een park te omhullen met een stolp of een omhulsel, waardoor het object verheven wordt en waar het object wat normaal vanzelfsprekends als publiek ervaren word toegang ontzegd wordt. Of een straat visueel af te sluiten met een grensmuur van zachte knuffelbare stof. Het uitgangspunt is om juist het contrast op te zoeken en de bewustwording van het afnemen van vrijheid op een vrolijke, luchtige en speelse manier te ontwerpen. Waar in de echte wereld een barrière hard en defensief is, gebruiken wij juist felle kleuren en vriendelijke en zachte materialen.

Hierin zullen we in een volgende fase nader onderzoek doen naar de locaties, zodat we verhalen aan de werken kunnen koppelen en site-specifiek kunnen bekijken welke interventie waar op z’n plek is. Ook zullen we onderzoeken of vanuit een modulair systeem de kunstwerken verplaatst kunnen worden om de verrassing en confrontaties op steeds andere plekken te kunnen laten plaatsvinden.

Referentieproject Open Border
We willen hierbij graag refereren naar een door Atelier ARI eerder gemaakte project Open Border in Winnipeg, Canada. Bij dit project hebben we midden op een schaatsroute op de bevroren rivier een hoge rode muur geplaatst. Op het eerste gezicht lijkt het een bedreigende dichte grens, maar als je dichter bij komt is eigenlijk een poreuze en zachte grens waar mensen gemakkelijk doorheen kunnen schaatsen. Open Border was naast dat het een politiek statement vormde juist een vriendelijke plek om elkaar te ontmoeten, om even in op te warmen en om in en mee te spelen.

Over Atelier ARI

Atelier ARI – www.atelierari.nl – is een Rotterdams ontwerpstudio, opgericht door Paul van den Berg en Joyce de Grauw. Sinds 2014 maken we site-specifieke en interactieve installaties, sculpturen en kleinschalige gebouwen die op het snijvlak liggen van kunst en architectuur. De helder gestructureerde ontwerpen zijn altijd voorzien van een onverwachtse twist die inspeelt op de fysieke, historische, sociale en/of politieke context. 

Onze fascinatie ligt in het zoeken naar een dialoog tussen het werk, de bezoeker en de connectie met de context. Met een conceptuele benadering gericht op het belang van ervaring, creëren we onverwachte en memorabele momenten die mensen uitnodigen om hun omgeving te verkennen en op een alternatieve en bijzondere wijze te ervaren.